Digimarkkinointi Furia Oy Logo

Google Search Console: Yksityiskohtainen opas sivustosi optimointiin Googlessa

Google Search Console: Yksityiskohtainen opas sivustosi optimointiin Googlessa

Google Search Console on keskeinen, ilmainen työkalu, joka mahdollistaa verkkosivustojen omistajille sivustojensa suorituskyvyn monitoroinnin ja optimoinnin hakukoneissa. Tämä opas antaa yksityiskohtaisen katsauksen siitä, kuinka voit käyttää Google Search Consolea sivustosi kehittämiseen ja näkyvyytesi parantamiseen Googlen hakutuloksissa.

1. Mikä on Google Search Console ja mihin sitä käytetään?

Google Search Console (GSC) on palvelu, jonka avulla voit seurata sivustosi suorituskykyä ja käyttäjäliikennettä, korjata ongelmia ja tehdä sivustostasi käyttäjäystävällisemmän. Se on erityisen arvokas työkalu digimarkkinointiin keskittyville yrityksille, kuten Furialle, joka tarjoaa monipuolisia digimarkkinointipalveluja, kuten verkkosivujen suunnittelu, hakukoneoptimointi (SEO), ulkoinen markkinointi ja tekoälykoulutukset.

Search Console kerää ja analysoi dataa siitä, miten Google löytää, indeksoi ja rankkaa sivustosi sisältöä hakutuloksissa. Sen avulla näet mm.:

 • Mistä hakusanoista ja -lähteistä sivustollesi tulee liikennettä Googlesta
 • Mitkä sivut indeksoituvat ja mitkä eivät
 • Miltä sivujesi mobiilikäytettävyys ja nopeus näyttävät Googlelle
 • Mahdolliset virheet ja ongelmat indeksoinnissa

Näiden tietojen perusteella voit tehostaa sivujesi optimointia ja ratkoa mahdollisia ongelmia. Search Console auttaa siis saamaan sivustostasi kaiken potentiaalin irti Google-hakujen osalta.

Google Search Console - miltä se näyttää.
Google Search COnsole kuva Google Search Console: Yksityiskohtainen opas sivustosi optimointiin Googlessa

Miten Search Console otetaan käyttöön?

Search Console otetaan käyttöön Google-tilin kautta osoitteessa https://search.google.com/search-console. Valitse sieltä ”Lisää omaisuus” ja syötä hallinnoitavan sivuston verkkotunnus. Tämän jälkeen sinun täytyy todentaa, että omistat kyseisen verkkotunnuksen. Todennus tapahtuu lataamalla Search Consolesta saatava metatietotiedosto palvelimellesi tai lisäämällä DNS-tietue.

image Google Search Console: Yksityiskohtainen opas sivustosi optimointiin Googlessa
image Google Search Console: Yksityiskohtainen opas sivustosi optimointiin Googlessa

Mitä hyötyä Search Consolesta on sivustolleni?

Google Search Console tarjoaa sivustollesi muun muassa seuraavia hyötyjä:

 • Näet mistä hakusanoista ja -lähteistä saat eniten liikennettä Googlesta
 • Voit seurata sivujesi sijoituksia Google-hakutuloksissa
 • Näet helposti virheet, jotka estävät sivujen indeksoinnin
 • Voit lähettää sivustokartan ja pitää Googlen ajan tasalla sivustosi rakenteesta
 • Saat tietoa sivujesi nopeudesta ja mobiilikäytettävyydestä
 • Pystyt seuraamaan hakuliikenteen kehitystä pitkällä aikavälillä

Näiden tietojen avulla voit ymmärtää sivustoasi paremmin ja tehostaa sen hakukoneoptimointia. Search Console onkin tärkeä työkalu SEO-toimien onnistumisen seurannassa.

Miten Search Consolea käytetään?

Kun olet määritellyt Search Consolen sivustollesi, pääset tarkastelemaan sen keräämää dataa eri välilehtien kautta. Tärkeimmät näkymät ovat:

Suorituskyky – täältä näet hakusanojen ja lähteiden mukaan, mistä hauista sivustollesi tulee liikennettä. Voit tarkastella myös sijoituksia, impressions-määriä, CTR:ää ja muita mittareita.

URL-inspektio – syötä tänne yksittäinen URL-osoite ja tarkastele sen indeksointitilannetta ja hakutulossijoitusta.

Ongelmat – Search Console raportoi täällä erilaisista virheistä ja ongelmista, jotka voivat estää sivujesi indeksoinnin.

Käyttäjien kokemus – saat tietoa sivujesi mobiilikäytettävyydestä ja nopeudesta. Tärkeää hakukonenäkyvyyden kannalta.

Sivustokartta – voit lähettää XML-sivustokartan, jotta Google löytää varmasti kaikki tärkeät sivusi.

Search Console kannattaa ehdottomasti liittää myös Google Analyticsiin. Näin saat sen tiedot osaksi Analytics-raportointia ja voit tarkastella dataa ristiin. Liittäminen tapahtuu Google Tag Managerin kautta.

Miten hyödynnän Search Console -dataa sivustoni kehittämisessä?

Ensimmäinen askel on analysoida, mistä avainsanoista sivustosi saa eniten liikennettä. Tämä tieto on kullanarvoista, sillä se auttaa ymmärtämään, mitkä aiheet kiinnostavat yleisöäsi. Kun tiedät, mitkä avainsanat tuovat liikennettä, voit optimoida sisältösi näiden termien ympärille, mikä voi parantaa sivustosi näkyvyyttä hakutuloksissa.

Toinen tärkeä tekijä on seurata sivujesi sijoituksia hakutuloksissa. Jos huomaat, että jokin sivu on pudonnut hakutuloksissa, on aika tehdä lisäoptimointia. Tämä voi tarkoittaa sisällön päivittämistä, teknisten SEO-ongelmien korjaamista tai laadukkaiden sisäisten ja ulkoisten linkkien lisäämistä.

Hakutulossijoitusten kehityksen seuraaminen on myös kriittistä. On tärkeää tietää, paranevatko sivustosi sijoitukset vai huononevatko ne ajan myötä. Tämä auttaa tunnistamaan, mitkä SEO-toimenpiteet toimivat ja mitkä eivät, ja mahdollistaa strategian jatkuvan parantamisen.

Ominaisuusprofiilien muutokset voivat myös vaikuttaa sivustosi rankkaukseen. On tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat sivustosi näkyvyyteen hakukoneissa ja tehdä tarvittavat muutokset sivuston rakenteeseen, sisältöön ja tekniseen puoleen.

Kriittiset virheet indeksoinnissa on korjattava välittömästi. Search Console ilmoittaa, jos sivustollasi on indeksointiongelmia, ja tarjoaa usein ohjeet niiden korjaamiseksi. Tämä voi olla esimerkiksi sivustokartan puuttuminen tai virheellinen robots.txt-tiedosto.

Hitaiden sivujen tunnistaminen on myös keskeistä, sillä sivun latausnopeus on tärkeä tekijä hakukoneoptimoinnissa. Search Console auttaa tunnistamaan hitaat sivut, jotta voit tehdä tarvittavat tekniset parannukset.

Yhteenvetona, Google Search Console -datan aktiivinen hyödyntäminen on välttämätöntä sivustosi jatkuvassa kehittämisessä. Se on korvaamaton apu hakukoneoptimoinnissa ja mahdollisten ongelmien selvittämisessä.

Tärkeimpiä huomioitavia asioita ovat:

 • Mistä avainsanoista saan eniten liikennettä, kannattaako niitä huomioida sisällöissä lisää?
 • Onko jokin sivu pudonnut hakutuloksissa, pitäisikö sitä optimoida lisää?
 • Hakutulossijoitusten kehitys, paraneeko vai huononeeko trendi?
 • Muutokset ominaisuusprofiileissa, mitkä tekijät vaikuttavat rankkaukseen?
 • Kriittiset virheet indeksoinnissa, miten ne saadaan ratkaistua?
 • Hitaiden sivujen tunnistaminen, voiko niiden latausnopeutta parantaa?

Hyödynnä Search Consolea siis aktiivisesti osana sivustosi jatkuvaa kehittämistä. Se on korvaamaton apu hakukoneoptimoinnissa ja mahdollisten ongelmien selvittämisessä.

Yleisiä ongelmia Search Consolessa ja niiden ratkaisuja

Google Search Console on olennainen työkalu verkkosivustojen omistajille, mutta sen käyttöön voi liittyä erilaisia ongelmia. Tässä artikkelissa käsitellään yleisiä ongelmia ja niiden ratkaisuja.

1. Sivu ei näy indeksoituna:

Vaikka sivun pitäisi näkyä hakutuloksissa, se ei aina ole niin. Tällöin on ensin tarkistettava, onko sivulla teknisesti estetty indeksointi. Jos ei, voit pyytää Googlea indeksoimaan sivun uudelleen Search Consolen kautta.

2. Hakuliikenteen data puuttuu tai näyttää virheellisesti:

Joskus data voi puuttua tai näyttää virheellisesti. Tällöin on odotettava 1-2 päivää datan päivittymistä ja tarkistettava Google Analyticsin ja Search Consolen integraation tila. Jos integraatio on oikein, mutta ongelma jatkuu, voi olla tarpeen tarkistaa, onko sivustolla teknisiä ongelmia, jotka estävät datan keräämisen.

3. Virheilmoitukset Search Consoleessa:

Virheilmoitukset voivat olla hämmentäviä. Tutki ilmoituksen tiedot huolellisesti ja yritä tunnistaa virheen aiheuttaja. Usein kyse on teknisestä ongelmasta, kuten sivustokartan virheestä tai robots.txt-tiedoston ongelmasta, jotka vaativat korjaamista.

4. Ongelmia verkkotunnuksen todentamisessa:

Verkkotunnuksen todentamisongelmat voivat johtua siitä, että vaadittua metatiedostoa ei ole lisätty palvelimelle oikein tai DNS-tietue on virheellinen. Tarkista, että olet lisännyt metatiedoston tai DNS-tietueen oikein, ja yritä todentaa verkkotunnus uudelleen.

5. Tietyt sivut eivät indeksoidu:

Jos tietyt sivut eivät indeksoidu, on tarkistettava, onko niissä estetty indeksointi. Jos indeksointi on estetty, se on poistettava, ja sivu on lähetettävä uudelleenindeksointipyyntö sivustokartan kautta.

Yhteenveto:

Google Search Console on voimakas työkalu, mutta sen kanssa voi tulla vastaan ongelmia. On tärkeää lähestyä näitä ongelmia systemaattisesti, tarkistaa mahdolliset tekniset esteet ja tehdä tarvittavat korjaukset. Kun nämä ongelmat ratkaistaan, Search Consolesta saadaan parhaat mahdolliset hyödyt, ja voit optimoida sivustosi suorituskykyä ja parantaa sen näkyvyyttä hakukoneissa.

Search Consolen liittäminen Google Tag Manageriin

Google Search Consolen liittäminen Google Tag Manageriin on prosessi, joka mahdollistaa kahden työkalun integroinnin, jotta voit hallita ja analysoida sivustosi tietoja tehokkaammin. Tässä ohjeet, kuinka liität nämä kaksi työkalua toisiinsa:

1. Luo Google Tag Manager -Tili:

Jos sinulla ei vielä ole Google Tag Manager -tiliä, luo se käymällä Google Tag Managerin verkkosivustolla.

2. Lisää Uusi Tagi:

Kun olet kirjautunut sisään Google Tag Manageriin, mene “Tags”-välilehdelle ja klikkaa “New” luodaksesi uuden tagin.

3. Valitse Tuote:

Valitse “Product” -kohdasta Google Search Console.

4. Konfiguroi Tagi:

Seuraa ohjeita ja konfiguroi tagi oikein. Tässä vaiheessa sinun tulee syöttää sivustosi URL ja valita sopivat triggerit.

5. Julkaise Muutokset:

Kun olet konfiguroinut tagin, muista julkaista muutokset, jotta ne tulevat voimaan sivustollasi.

6. Varmista Integraatio:

Kun olet liittänyt Google Search Consolen Google Tag Manageriin, varmista, että integraatio toimii oikein. Voit tarkistaa tämän Google Tag Managerin “Preview” -toiminnolla ja nähdä, ilmestyykö Search Console -data Google Analyticsiin.

7. Testaa ja Tarkista:

Testaa integraatiota lähettämällä liikennettä sivustollesi ja tarkista, näkyykö data oikein Google Analyticsissa ja Google Search Consolessa.

Yhteenveto:

Google Search Consolen ja Google Tag Managerin integrointi on tehokas tapa hallita ja analysoida sivustosi tietoja. Seuraa yllä olevia ohjeita varmistaaksesi, että integraatio on suoritettu oikein, ja aloita sivustosi datan hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla.

Muista, että integraation jälkeen voit hyödyntää Google Search Consolen tarjoamia tietoja yhdessä Google Analyticsin kanssa, jotta voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä sivustosi optimoinnista ja parantaa sen suorituskykyä hakukoneissa.

Yleisiä hakukonenäkyvyyden ongelmia ja niiden ratkaisu

Jos sivu ei näy hakutuloksissa, tarkista Search Consolesta löytyykö sille virheilmoituksia. Yleisiä syitä ovat tekniset ongelmat, indeksoinnin esto, liian vähäinen sisältö tai sopimattomat meta-tiedot. Korjaa ongelman aiheuttaja ja pyydä Googlea crawlamaan sivu uudelleen Search Consolesta.

Jos sijoitukset ovat laskeneet, selvitä mistä avainsanoista ja miksi. Onko sivua optimoitu riittävästi? Onko kilpailu kiristynyt? Päivitä sisältöä ja tee tarvittavat toimenpiteet sijoitusten parantamiseksi.

Search Consolen edut muihin työkaluihin verrattuna

Search Console tarjoaa kattavimmat tiedot nimenomaan Google-hakujen osalta. Se on ilmainen, toisin kuin monet kaupalliset SEO-työkalut. Toisaalta työkalut kuten Ahrefs ja SEMrush tuovat laajemmin kilpailijatietoa. Paras hyöty saadaan yhdistämällä useita työkaluja. Mutta aloittamiseen riittää mainiosti ilmainen Search Console.

Google Search Console on siis erinomainen työkalu sivustosi hakukonenäkyvyyden seuraamiseen ja kehittämiseen. Ota se käyttöön ja hyödynnä dataa sivustosi optimoinnissa!

Aloita Search Consolen käyttö heti sivustollesi

Google Search Console on siis erittäin tärkeä työkalu sivustosi hakukoneoptimointiin ja mahdollisten nettisivu ongelmien havaitsemiseen. Sen käyttöönotto kannattaa ehdottomasti priorisoida, jos haluat kehittää sivustoasi ammattimaisesti.

Rekisteröidy Search Consoleen, lisää sivustosi ja ala tutkimaan sen tarjoamaa dataa. Tee havaintojesi pohjalta tarvittavia toimenpiteitä sivuston optimoimiseksi paremmin Googlelle. Näin varmistat, että saat sivustostasi kaiken potentiaalin irti hakukoneiden osalta.

Google Search Console on erinomainen työkalu sivustosi hakukonenäkyvyyden seuraamiseen ja kehittämiseen. Ota se käyttöön ja hyödynnä dataa sivustosi optimoinnissa! Ota yhteyttä Furiaan saadaksesi asiantuntevaa apua Google Search Consolen käytössä ja sivustosi optimoinnissa!

Pyydä ilmainen Konsultaatio!

Odota hetki!

Muita postauksia

Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija analysoi tietoja useilta näytöiltä, jotka esittävät Google Performance Max -kampanjoiden analytiikkaa ja graafeja modernissa toimistoympäristössä.
Google

Google Performance Max

Johdanto Performance Maxiin Google Performance Max on kampanjatyyppi, joka auttaa mainostajia saavuttamaan maksimaalisen tuloksen hyödyntämällä Googlen kattavaa mainosverkostoa, mukaan lukien hakukoneet, display-verkostot ja YouTube. Performance Max hyödyntää tekoälyä ja koneoppimista,

Kuvassa on ammatillinen tilanne, jossa digitaalisen markkinoinnin seminaari keskittyy Google My Businessiin. Kuvassa eri alojen pienyrittäjät osallistuvat työpajaan, jossa esittelijä näyttää, miten optimoida Google My Business -profiileja suurelta näytöltä. Osallistujat ovat keskittyneitä ja tekevät muistiinpanoja. Huone on valoisa ja moderni, liiketoimintaan keskittyvällä sisustuksella ja brändäysbannereilla.
Google

Google My Business – Mikä se on?

Google My Business on Googlen tarjoama ilmainen työkalu, joka mahdollistaa yritysten näkyvyyden hallinnan Google-haussa ja Google Mapsissa. Tämä alusta antaa yrityksille mahdollisuuden julkaista tärkeät tiedot, kuten aukioloajat, yhteystiedot ja asiakasarvostelut,

Google Ads -kampanjan optimointia analysoimalla dataa tietokoneella, mukana grafiikoita ja analytiikkatietoja. Google Ads opas kampanjoiden optimointiin.
Google

Google Ads Opas

Mikä on Google Ads? Google Ads on Googlen tarjoama online-mainonta alusta, joka mahdollistaa yritysten näkyvyyden parantamisen hakukoneiden tulossivuilla sekä muilla Googlen omistamilla alustoilla. Se toimii PPC-mallin (Pay-Per-Click) mukaisesti, eli mainostajat